Tuesday, 31 July 2012

Berbuka Puasa

Aktiviti berbuka puasa bersama Group FZ di Mysweet Sour Restaurant


Selepas mengiringi Menteri Besar Terengganu dari Pejabat Penyelaras UMNO DUN Hulu Besut ke Felda Tenang,  kami mengambil keputusan untuk tidak berbuka puasa di Felda Tenang dan memilih Mysweet Sour Restaurant





Friday, 27 July 2012

Seronok dan tidak seronoknya

Beberapa hari lepas aku ada post tentang betapa seronoknya aku jadi orang kampung. Kali ini nampaknya aku kena pergi ke bandar, Kuala Lumpur kota metropolitan. Nampaknya aku kena keluar dari kepompong ku. Melihat keseronokan dibandar besar pula. Apa yang seronoknya dan apa yang tidak seronoknya. Tapi yang pastinya tidak seronok kerana aku berada sebentar sahaja di kota ini

Sebenarnya dah lama aku tidak ke Kuala Lumpur, awal-awal lagi aku menelefon dua pupu memaklumkan kedatangan ku kesana. Sekurang-kurangnya aku ada tempat untuk membuat rujukan sekiranya aku tersasar dari tempat untuk dituju.

Malam esok aku akan bertolak dan malam lusa terus balik, tidak mahu berlama-lama kerana pada hari isnin 30 Julai ni aku kena hadir di hari penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2011. 30 Julai ada dua tiga acara yang kena hadiri.

Tuesday, 24 July 2012

Ramadhan- tugas harian seperti biasa

Salam Ramadhan dan syukur kehadrat Ilahi kerana diberi kesihatan yang sempurna untuk berpuasa, walaupun sehari sebelum berpuasa tempoh hari gastrik datang, alhamdulillah sehingga hari ini masuk hari ketiga berpuasa tidak mendatangkan apa-apa masalah.

Hari ini seperti biasa jadual kerja ku cukup padat dan hari yang sibuk. Esok InsyaAllah akan ke Pejabat Audit di Kuala Terengganu untuk mengambil dokumen yang telah diaudit. Alhamdulliallah semuanya seperti tahun yang sudah-sudah.

Thursday, 19 July 2012

Meja

"Paaannng" meja itu dipukul
 dihempas dan ditumbuk
oleh tangan tangan sasa itu
 
 Meja itu  menjadi mangsa manusia-manusia itu 
melepaskan marah  meluahkan dendam yang terbuku.

Meja itu menjadi tempat berkira bicara
menyelesaikan segala perkara melanda
tempat mengadu domba

Hari ini meja itu telah tua
tidak tahan menanggung segala beban
akhirnya tersungkur ke bumi

Wednesday, 18 July 2012

Hari Akhir

Hari ini cukup kalut. Ramai sahabat yang menjadi sibuk. Sibuk mengisi data dalam Sistem e-pangkat. Line pula menjadi semakin ciput.. ngangut, itu bahasa yang aku boleh istilahkan. Biasalah bila sampai hari akhir masing-masing termasuk akulah tu barulah hendak mengambil tindakan. Hanya tinggal beberapa orang lagi yang belum dimasukkan data mereka. Harap-harap tidak berterusan sehingga petang nanti.

Tinggalkan yang itu. Buat sahabat-sahabat yang  baru pulang dari Konvoi Jelajah bermotosikal ke Melaka. Selamat pulang saya ucapkan dan syabas serta tahniah buat mereka kerana dapat berkonvoi dengan berhemah.

Tuesday, 17 July 2012

Aku seronok di kampung

Aku tidak mahu berkisah tentang bandar. Sudah ramai yang update blog masing-masing pasal bandar. Tidak kiralah bandar mana sekali pun. Kuala Lumpur, Johor Bharu atau mana 
mana bandar. Aku tinggal di kampung jadi blog aku banyak berkisar tentang kampung. Kampung ku yang indah dan damai. Udara yang masih segar dan sekitarnya yang masih permai. Hanya sekali sekala angin-angin panas datang meniup membawa debunya sekali. Maka ramailah penduduk kampung yang permai ini terasa bahangnya.

Dalam tempoh selama tiga tahun hanya  tiga kali aku berkunjung ke Kota Bharu dan kebanyakannya aku berkunjung ke Kuala Terengganu, itu pun atas urusan rasmi kerja. Pergi Kuala Lumpur mungkin jauh sekali. Kalau tiada kursus atau mesyuarat rasa-rasanya tidak terkunjung.

Ada yang seronok jadi orang kampung, ada yang seronok jadi orang bandar. Kalau orang kampung jadi orang bandar jangan sampai lupa pada kampung, lupa pada asal usul.Yang pastinya orang kampung yang tinggal di bandar tidak seronok kalau tidak dapat balik kampung bila tiba hari raya.

Aku ni jenis yang seronok jadi orang kampung. Tidak pernah meninggalkan kampung dalam 
jangkasama yang lama. Seingat aku dulu, selepas SPM prnah aku cuba meninggalkan kampung untuk mencari makan di Johor Bharu tapi hanya mampu bertahan selama seminggu sahaja. Aku rindu pada kampung halaman. Jadi sampai sekaranglah aku menetap
dikampung dan berbakti pada kampung halaman.

Monday, 16 July 2012

Kembali aman @ masih ada yang bising lagi

Malam ini bermulalah pembahagian wang Dana Bakti Remaja bagi remaja kampung ku. Pagi-pagi lagi hensetku dah berbunyi

"Kak Nor ni. Kak Nor nak tanya tentang baucar anak Kak Nor ada tak" Suara lemak merdu bergendang dihujung telinga sebaik sahaja handset dibuka. milik suaranya seorang wanita yang berusia dalam lingkungan pertengahan 50an

"Beginilah Kak Nor, Kak Nor tanya  Man, semuanya saya dah serah pada dia petang kelmarin selepas saya buat semakan". Kataku padanya

"Kak Nor hanya nak pastikan nama anak Kak Nor ada tak. Zita bagitahu Kak Nor yang anak dia punya awak dah bagi kelmarin. Kak Nor dah pergi rumah dia sekejap tadi tapi rumah dia tertutup rapat lagi" sambung Kak Nor

"Biasalah Kak Nor, orang bujang lewatlah bangun pagi-pagi begini" kataku lagi

Beginilah rutin ku bila sampai tempoh pembahagian wang bakti remaja. Sibuk lah sikit. tapi dah memang tugas dan amanah yang aku terima. Alhamdullillah kerana sahabat aku itu sanggup membantu dan meringankan beban tugas aku.

Nampaknya bila masing-masing sudah menerima baucar suasana kembali menjadi aman tiada lagi suara bising-bising. Tiada lagi sebarang rungutan terutama dari kalangan ibubapa.... bimbang takut anak mereka tidak dapat

Sunday, 15 July 2012

Bila ada yang panas dan marah-marah

(i)

"  Mu ada terima mesej dari 'tut' " satu sms yang aku terima, hampir waktu maghrib petang kelmarin dari teman ku yang merupakan juga naib ketua pemuda cawangan aka setiausaha peti undi .

" x dok" aku membalas.
  
" mu dok mana" sebentar kemudian satu sms lagi ku terima. Terus aku membalas dan menyatakan bahawa aku berada dirumah. Sewaktu aku hendak turun ke dapur untuk mengupas kelapa tiba-tiba terdengar bunyi motor di hadapan rumah. Aku membatal niat dan terus ke depan rumah.

"cepat sampai, macam ada hal penting" kataku pada kawan. Sebenarnya aku sudah menjangka bahawa dia mempunyai cerita yang teramat penting bagi dirinya. Tanpa dijemput dia terus menghenyak punggungnya diatas kerusi sambil menarik nafas dalam-dalam.

"Apa hal" tanya ku lagi.

"Berat" katanya lagi. Aku tidak sabar terasa seperti dia sedang berteka teki

"Apa yang beratnya, cakaplah cepat" aku sudah tidak sabar lagi.

" 'tut' sudah buang bendera yang kita pacakkan di depan Bilik Gerakan Peti Undi" aku tersentak seketika, terkedu.  Apa punya hal yang dia pergi buang, rungut aku dalam hati.


"Pasal apa dia buang, mana dia campakan?" tanya aku lagi pada kawan..


"Ada, dia letakkan dalam bilik gerakan" bagitahu kawan ku.


"aku tidak tahu kesnya tapi yang pasti seperti dia sedang marah-marah" sambung kawan lagi


"Tidak patut dia buat macam tu, dia ketua kalau dia nak marah sekalipun tidak boleh buat begitu, nanti apa pandangan orang luar tentang penduduk kampung kita. Dia mewakili suara semua penduduk kampung ini". Betul juga kata kawan ini, dia seorang ketua, tunjuklah contoh yang baik untuk anak-anak buah dikampung.


Teringat aku rungutan dari beberapa Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong tentang kerapnya dia tidak hadir dalam mesyuarat dan ahli cawangan sendiri. Dia seakan kurang berminat atau mungkin dia terlalu sibuk dengan urusan lain. Sewaktu berjumpa dengannya sendiri di pagi Persidangan Perwakilan Bahagian dia meluahkan ketidakpuasan hatinya dengan seseorang. Aku sendiri tidak pasti pada sesiapa. Yang pastinya tentu orang itu orang yang penting dalam parti.


Kawanku tadi tidak dapat panjang lebar kerana kedatangannya pun diwaktu maghrib, katanya sambung semula.....


(ii)

Tengahhari kelmarin aku menerima panggilan dari seorang ibu. Seorang ibu yang prihatin tentang anak-anak. Semuanya pasal Dana Bakti Remaja.

"Salam" Katanya sebagai pembuka bicara. Aku seperti biasa menjawab salam kerana menjawab salam itu adalah wajib.

"Kak nak tanya sikit tentang baucer tu, dah bagi ke belum, sebab kak dengar kampung lain ramai yang telah dapat, bukan apa anak-anak kaka semuanya tinggal jauh. Sekurang-kurangnya kalau dapat cepat, cepatlah kakak bagi tahu dia orang untuk balik" katanya pada ku

" Oh.. belum lagi kak. Kalau sampai nanti saya maklumkan" kata ku

" Beginilah kalau dapat nanti kak nak awak sendiri yang bagi. Kakak takut terjadi macam tahun lepas". Katanya lagi

Aku teringat tahun lalu. Dia cukup marah bila kedua-dua anaknya tidak menerima baucar tersebut dan bila dia menyemak di pejabat penyelaras telah ada orang yang menuntut wang tersebut atas nama kedua-dua anaknya. Aku menjadi mangsa hamburan amarahnya. Bermacam-macam perkataan yang aku terima dari mulutnya. Walaupun dia tidak menuduh secara langsung tetapi kata-katanya seakan aku yang bertanggungjawab. Ya sebagai ketua aku yang mesti bertanggungjawab. Dia minta aku menyiasat, kalau tidak dia akan melaporkan kepada pihak berwajib. Aku minta dia bersabar buat sementara. Akhirnya segala permasalahan selesai kedua-dua orang anaknya telah mendapat wang tersebut.


Pasal wang siapa yang tidak marah, kalau orang lain dapat tiba-tiba nama kita tercicir dan tidak dapat siapa yang tidak panas..


Saya rasa semua ini pasal wang..

Saturday, 14 July 2012

Musim Durian

Musim durian datang lagi, menjenguk sekali tahun untuk merasa keenakan buahnya. Raja segala buah, itu gelaran yang diberikan padanya. Tahun ini buahnya benar-benar menjadi. Lebat. Hinggakan harganya menjadi murah. Bagi mereka  yang malas untuk menghalau tupai, maka banyaklah buah gugur yang ditebuk tupai

Musim durian kali ini menemukan aku dengan sahabat lama, sahabat sepermainan dimasa kecil dahulu. Sahabat yang telah lama tidak balik ke kampung kelahiran, sahabat yang merupakan jiran diwaktu kecil. Seingat aku keluarganya berpindah sewaktu kami berusia dalam lingkungan 16 tahun dan hampir berpuluh tahun tidak kembali ia akhirnya kembali  ke kampung halaman.

Semuanya bermula dengan kehadiran facebook, dia mencari aku di facebook. Telah banyak kali dia chatting dengan aku dan mennyatakan akan kembali,... akhirnya impian dia untuk kembali ke tanah kelahirannya tercapai pada musim durian tahun ini. Katanya dia rindu pada tanah kelahiran ini, walaupun dia sudah tiada ibubapa disini tapi ada beradik masih ada di daerah ini walaupun tidak di kampung ini... Biarpun dia berada dirantauan dia tetap merindui tanah tumpah darahnya..

Thursday, 12 July 2012

Ilham

Setiap kali bila berada depan komputer dan bila jari jemari menyentuh tetikus semuanya jadi kabur. Blur. Kalau sebelum itu banyak ilham yang datang, banyak idea yang hendak tercurah keluar tapi semuanya dah terkambus. Tenggelam terus. Kemana kau ilham bila disaat memerlukan. Mati kutu jadinya. Bagaikan seorang penyajak yang telah kehilangan sajak, bagaikan... ntahlah aku sebenarnya dan sememangnya tiada ilham dan bidang tulis menulis ini sememangnya bukan bidang aku.

Tujuan sebenarnya tadi untuk ke Mesyuarat Perwakilan Pemuda UMNO Bahagian tetapi disebabkan hujan ribut dan disertai oleh kilat dan guruh gemuruh maka sahabat mencadangkan kami membatalkan sahaja tujuan kami. Yang pastinya turut disertai oleh perasaan MALAS. Ini yang menjadikan saya menconteng tanpa tujuan diblog sendiri tanpa ilham. Ini kali pertama Pemuda UMNO Bahagian mengadakan mesyuarat pada sebelah malam, kebiasaanya diadakan pada sebelah siang hari.

 


Tuesday, 10 July 2012

Bila Cuti

Semalam 9 Julai 2012 saya ambil cuti. Tujuannya cuma satu, permintaan isteri untuk ke Kota Bharu, Kelantan bagi membeli pakaian seperti jubah, blous dan sebagainya untuk dimasukkan ke kedai kami. Sebenarnya sudah lama saya tidak masuk ke pusat bandar Kota Bharu, kalau datang pun sekadar Billion. Hendak dijadikan cerita sewaktu di depan Pasar Siti Khadijah saya telah dimarahi kerana memasuki tempat parking yang tidak sepatutnya saya masuk. Saya meminta maaf kerana menyedari bahawa ada orang lain yang telah menunggun lebih awal dari saya. Selepas berpusing dua tiga kali di kawasan Pasar Siti Khadijah dan tidak menemui tempat untuk parking kereta saya mengambil keputusan untuk ke Bazaar Tok Guru.

Hari ini saya cuti lagi, cuti yang terpaksa diambil. Tubuh terasa berat semacam, segala sendi terasa lenguh, segala urat terasa sakit.... agak-agaknya demam urat. Segala-galanya terasa MALAS..

Sunday, 8 July 2012

Ditangguhkan

Salam dan kemaafaan buat sahabat-sahabat sekalian, sebenarnya banyak program yang dirancangkan  terpaksa ditangguhkan terlebih dahulu. Salah satunya Program Konvoi ke Cameron Highland yang telah dirancang dan sepatutnya telah dilaksanaka pada 29 dan 30 Jun lalu. Ramai dari rakan-rakan peserta tersalah anggap dengan kenyataan yang telah dibuat bahawa program tersebut telah diluluskan oleh Yang Berhormat.... Ya sebenarnya program ini telah pun diluluskan tetapi peruntukkan belum lagi sampai. Bagaimana program harus terlaksana sekiranya wang untuk program tiada. Jadi program ini terpaksa ditangguhkan terlebih dahulu.


Satu lagi program yang sudah banyak  kali ditangguhkan ialah program memancing ke Tasik Kenyir. Sudah tidak terlayan rasa pertanyaan dari sahabat sahabat yang berminat untuk sertai sama.. akhirnya terpaksa memberi jawapan program ditangguhkan sehingga satu masa yang akan ditetapkan nanti...

Monday, 2 July 2012

Aku hampir terlupa @............

Ya Allah dah lama aku tidak membuat sebarang aktiviti disini, hampir-hampir aku terlupa bahawa aku mempunyai diari online. Kesibukan yang membatas bukan satu alasan tapi line broadband yang terlalu prlahan dan lambat membuatkan aku malas menunggu. Suma sehari dua ini lah line agak laju sedikit, Insayallah aku akan kembali mengaktifkan semula penulisan disini.

Tuesday, 31 July 2012

Berbuka Puasa

Aktiviti berbuka puasa bersama Group FZ di Mysweet Sour Restaurant


Selepas mengiringi Menteri Besar Terengganu dari Pejabat Penyelaras UMNO DUN Hulu Besut ke Felda Tenang,  kami mengambil keputusan untuk tidak berbuka puasa di Felda Tenang dan memilih Mysweet Sour Restaurant





Friday, 27 July 2012

Seronok dan tidak seronoknya

Beberapa hari lepas aku ada post tentang betapa seronoknya aku jadi orang kampung. Kali ini nampaknya aku kena pergi ke bandar, Kuala Lumpur kota metropolitan. Nampaknya aku kena keluar dari kepompong ku. Melihat keseronokan dibandar besar pula. Apa yang seronoknya dan apa yang tidak seronoknya. Tapi yang pastinya tidak seronok kerana aku berada sebentar sahaja di kota ini

Sebenarnya dah lama aku tidak ke Kuala Lumpur, awal-awal lagi aku menelefon dua pupu memaklumkan kedatangan ku kesana. Sekurang-kurangnya aku ada tempat untuk membuat rujukan sekiranya aku tersasar dari tempat untuk dituju.

Malam esok aku akan bertolak dan malam lusa terus balik, tidak mahu berlama-lama kerana pada hari isnin 30 Julai ni aku kena hadir di hari penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2011. 30 Julai ada dua tiga acara yang kena hadiri.

Tuesday, 24 July 2012

Ramadhan- tugas harian seperti biasa

Salam Ramadhan dan syukur kehadrat Ilahi kerana diberi kesihatan yang sempurna untuk berpuasa, walaupun sehari sebelum berpuasa tempoh hari gastrik datang, alhamdulillah sehingga hari ini masuk hari ketiga berpuasa tidak mendatangkan apa-apa masalah.

Hari ini seperti biasa jadual kerja ku cukup padat dan hari yang sibuk. Esok InsyaAllah akan ke Pejabat Audit di Kuala Terengganu untuk mengambil dokumen yang telah diaudit. Alhamdulliallah semuanya seperti tahun yang sudah-sudah.

Thursday, 19 July 2012

Meja

"Paaannng" meja itu dipukul
 dihempas dan ditumbuk
oleh tangan tangan sasa itu
 
 Meja itu  menjadi mangsa manusia-manusia itu 
melepaskan marah  meluahkan dendam yang terbuku.

Meja itu menjadi tempat berkira bicara
menyelesaikan segala perkara melanda
tempat mengadu domba

Hari ini meja itu telah tua
tidak tahan menanggung segala beban
akhirnya tersungkur ke bumi

Wednesday, 18 July 2012

Hari Akhir

Hari ini cukup kalut. Ramai sahabat yang menjadi sibuk. Sibuk mengisi data dalam Sistem e-pangkat. Line pula menjadi semakin ciput.. ngangut, itu bahasa yang aku boleh istilahkan. Biasalah bila sampai hari akhir masing-masing termasuk akulah tu barulah hendak mengambil tindakan. Hanya tinggal beberapa orang lagi yang belum dimasukkan data mereka. Harap-harap tidak berterusan sehingga petang nanti.

Tinggalkan yang itu. Buat sahabat-sahabat yang  baru pulang dari Konvoi Jelajah bermotosikal ke Melaka. Selamat pulang saya ucapkan dan syabas serta tahniah buat mereka kerana dapat berkonvoi dengan berhemah.

Tuesday, 17 July 2012

Aku seronok di kampung

Aku tidak mahu berkisah tentang bandar. Sudah ramai yang update blog masing-masing pasal bandar. Tidak kiralah bandar mana sekali pun. Kuala Lumpur, Johor Bharu atau mana 
mana bandar. Aku tinggal di kampung jadi blog aku banyak berkisar tentang kampung. Kampung ku yang indah dan damai. Udara yang masih segar dan sekitarnya yang masih permai. Hanya sekali sekala angin-angin panas datang meniup membawa debunya sekali. Maka ramailah penduduk kampung yang permai ini terasa bahangnya.

Dalam tempoh selama tiga tahun hanya  tiga kali aku berkunjung ke Kota Bharu dan kebanyakannya aku berkunjung ke Kuala Terengganu, itu pun atas urusan rasmi kerja. Pergi Kuala Lumpur mungkin jauh sekali. Kalau tiada kursus atau mesyuarat rasa-rasanya tidak terkunjung.

Ada yang seronok jadi orang kampung, ada yang seronok jadi orang bandar. Kalau orang kampung jadi orang bandar jangan sampai lupa pada kampung, lupa pada asal usul.Yang pastinya orang kampung yang tinggal di bandar tidak seronok kalau tidak dapat balik kampung bila tiba hari raya.

Aku ni jenis yang seronok jadi orang kampung. Tidak pernah meninggalkan kampung dalam 
jangkasama yang lama. Seingat aku dulu, selepas SPM prnah aku cuba meninggalkan kampung untuk mencari makan di Johor Bharu tapi hanya mampu bertahan selama seminggu sahaja. Aku rindu pada kampung halaman. Jadi sampai sekaranglah aku menetap
dikampung dan berbakti pada kampung halaman.

Monday, 16 July 2012

Kembali aman @ masih ada yang bising lagi

Malam ini bermulalah pembahagian wang Dana Bakti Remaja bagi remaja kampung ku. Pagi-pagi lagi hensetku dah berbunyi

"Kak Nor ni. Kak Nor nak tanya tentang baucar anak Kak Nor ada tak" Suara lemak merdu bergendang dihujung telinga sebaik sahaja handset dibuka. milik suaranya seorang wanita yang berusia dalam lingkungan pertengahan 50an

"Beginilah Kak Nor, Kak Nor tanya  Man, semuanya saya dah serah pada dia petang kelmarin selepas saya buat semakan". Kataku padanya

"Kak Nor hanya nak pastikan nama anak Kak Nor ada tak. Zita bagitahu Kak Nor yang anak dia punya awak dah bagi kelmarin. Kak Nor dah pergi rumah dia sekejap tadi tapi rumah dia tertutup rapat lagi" sambung Kak Nor

"Biasalah Kak Nor, orang bujang lewatlah bangun pagi-pagi begini" kataku lagi

Beginilah rutin ku bila sampai tempoh pembahagian wang bakti remaja. Sibuk lah sikit. tapi dah memang tugas dan amanah yang aku terima. Alhamdullillah kerana sahabat aku itu sanggup membantu dan meringankan beban tugas aku.

Nampaknya bila masing-masing sudah menerima baucar suasana kembali menjadi aman tiada lagi suara bising-bising. Tiada lagi sebarang rungutan terutama dari kalangan ibubapa.... bimbang takut anak mereka tidak dapat

Sunday, 15 July 2012

Bila ada yang panas dan marah-marah

(i)

"  Mu ada terima mesej dari 'tut' " satu sms yang aku terima, hampir waktu maghrib petang kelmarin dari teman ku yang merupakan juga naib ketua pemuda cawangan aka setiausaha peti undi .

" x dok" aku membalas.
  
" mu dok mana" sebentar kemudian satu sms lagi ku terima. Terus aku membalas dan menyatakan bahawa aku berada dirumah. Sewaktu aku hendak turun ke dapur untuk mengupas kelapa tiba-tiba terdengar bunyi motor di hadapan rumah. Aku membatal niat dan terus ke depan rumah.

"cepat sampai, macam ada hal penting" kataku pada kawan. Sebenarnya aku sudah menjangka bahawa dia mempunyai cerita yang teramat penting bagi dirinya. Tanpa dijemput dia terus menghenyak punggungnya diatas kerusi sambil menarik nafas dalam-dalam.

"Apa hal" tanya ku lagi.

"Berat" katanya lagi. Aku tidak sabar terasa seperti dia sedang berteka teki

"Apa yang beratnya, cakaplah cepat" aku sudah tidak sabar lagi.

" 'tut' sudah buang bendera yang kita pacakkan di depan Bilik Gerakan Peti Undi" aku tersentak seketika, terkedu.  Apa punya hal yang dia pergi buang, rungut aku dalam hati.


"Pasal apa dia buang, mana dia campakan?" tanya aku lagi pada kawan..


"Ada, dia letakkan dalam bilik gerakan" bagitahu kawan ku.


"aku tidak tahu kesnya tapi yang pasti seperti dia sedang marah-marah" sambung kawan lagi


"Tidak patut dia buat macam tu, dia ketua kalau dia nak marah sekalipun tidak boleh buat begitu, nanti apa pandangan orang luar tentang penduduk kampung kita. Dia mewakili suara semua penduduk kampung ini". Betul juga kata kawan ini, dia seorang ketua, tunjuklah contoh yang baik untuk anak-anak buah dikampung.


Teringat aku rungutan dari beberapa Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong tentang kerapnya dia tidak hadir dalam mesyuarat dan ahli cawangan sendiri. Dia seakan kurang berminat atau mungkin dia terlalu sibuk dengan urusan lain. Sewaktu berjumpa dengannya sendiri di pagi Persidangan Perwakilan Bahagian dia meluahkan ketidakpuasan hatinya dengan seseorang. Aku sendiri tidak pasti pada sesiapa. Yang pastinya tentu orang itu orang yang penting dalam parti.


Kawanku tadi tidak dapat panjang lebar kerana kedatangannya pun diwaktu maghrib, katanya sambung semula.....


(ii)

Tengahhari kelmarin aku menerima panggilan dari seorang ibu. Seorang ibu yang prihatin tentang anak-anak. Semuanya pasal Dana Bakti Remaja.

"Salam" Katanya sebagai pembuka bicara. Aku seperti biasa menjawab salam kerana menjawab salam itu adalah wajib.

"Kak nak tanya sikit tentang baucer tu, dah bagi ke belum, sebab kak dengar kampung lain ramai yang telah dapat, bukan apa anak-anak kaka semuanya tinggal jauh. Sekurang-kurangnya kalau dapat cepat, cepatlah kakak bagi tahu dia orang untuk balik" katanya pada ku

" Oh.. belum lagi kak. Kalau sampai nanti saya maklumkan" kata ku

" Beginilah kalau dapat nanti kak nak awak sendiri yang bagi. Kakak takut terjadi macam tahun lepas". Katanya lagi

Aku teringat tahun lalu. Dia cukup marah bila kedua-dua anaknya tidak menerima baucar tersebut dan bila dia menyemak di pejabat penyelaras telah ada orang yang menuntut wang tersebut atas nama kedua-dua anaknya. Aku menjadi mangsa hamburan amarahnya. Bermacam-macam perkataan yang aku terima dari mulutnya. Walaupun dia tidak menuduh secara langsung tetapi kata-katanya seakan aku yang bertanggungjawab. Ya sebagai ketua aku yang mesti bertanggungjawab. Dia minta aku menyiasat, kalau tidak dia akan melaporkan kepada pihak berwajib. Aku minta dia bersabar buat sementara. Akhirnya segala permasalahan selesai kedua-dua orang anaknya telah mendapat wang tersebut.


Pasal wang siapa yang tidak marah, kalau orang lain dapat tiba-tiba nama kita tercicir dan tidak dapat siapa yang tidak panas..


Saya rasa semua ini pasal wang..

Saturday, 14 July 2012

Musim Durian

Musim durian datang lagi, menjenguk sekali tahun untuk merasa keenakan buahnya. Raja segala buah, itu gelaran yang diberikan padanya. Tahun ini buahnya benar-benar menjadi. Lebat. Hinggakan harganya menjadi murah. Bagi mereka  yang malas untuk menghalau tupai, maka banyaklah buah gugur yang ditebuk tupai

Musim durian kali ini menemukan aku dengan sahabat lama, sahabat sepermainan dimasa kecil dahulu. Sahabat yang telah lama tidak balik ke kampung kelahiran, sahabat yang merupakan jiran diwaktu kecil. Seingat aku keluarganya berpindah sewaktu kami berusia dalam lingkungan 16 tahun dan hampir berpuluh tahun tidak kembali ia akhirnya kembali  ke kampung halaman.

Semuanya bermula dengan kehadiran facebook, dia mencari aku di facebook. Telah banyak kali dia chatting dengan aku dan mennyatakan akan kembali,... akhirnya impian dia untuk kembali ke tanah kelahirannya tercapai pada musim durian tahun ini. Katanya dia rindu pada tanah kelahiran ini, walaupun dia sudah tiada ibubapa disini tapi ada beradik masih ada di daerah ini walaupun tidak di kampung ini... Biarpun dia berada dirantauan dia tetap merindui tanah tumpah darahnya..

Thursday, 12 July 2012

Ilham

Setiap kali bila berada depan komputer dan bila jari jemari menyentuh tetikus semuanya jadi kabur. Blur. Kalau sebelum itu banyak ilham yang datang, banyak idea yang hendak tercurah keluar tapi semuanya dah terkambus. Tenggelam terus. Kemana kau ilham bila disaat memerlukan. Mati kutu jadinya. Bagaikan seorang penyajak yang telah kehilangan sajak, bagaikan... ntahlah aku sebenarnya dan sememangnya tiada ilham dan bidang tulis menulis ini sememangnya bukan bidang aku.

Tujuan sebenarnya tadi untuk ke Mesyuarat Perwakilan Pemuda UMNO Bahagian tetapi disebabkan hujan ribut dan disertai oleh kilat dan guruh gemuruh maka sahabat mencadangkan kami membatalkan sahaja tujuan kami. Yang pastinya turut disertai oleh perasaan MALAS. Ini yang menjadikan saya menconteng tanpa tujuan diblog sendiri tanpa ilham. Ini kali pertama Pemuda UMNO Bahagian mengadakan mesyuarat pada sebelah malam, kebiasaanya diadakan pada sebelah siang hari.

 


Tuesday, 10 July 2012

Bila Cuti

Semalam 9 Julai 2012 saya ambil cuti. Tujuannya cuma satu, permintaan isteri untuk ke Kota Bharu, Kelantan bagi membeli pakaian seperti jubah, blous dan sebagainya untuk dimasukkan ke kedai kami. Sebenarnya sudah lama saya tidak masuk ke pusat bandar Kota Bharu, kalau datang pun sekadar Billion. Hendak dijadikan cerita sewaktu di depan Pasar Siti Khadijah saya telah dimarahi kerana memasuki tempat parking yang tidak sepatutnya saya masuk. Saya meminta maaf kerana menyedari bahawa ada orang lain yang telah menunggun lebih awal dari saya. Selepas berpusing dua tiga kali di kawasan Pasar Siti Khadijah dan tidak menemui tempat untuk parking kereta saya mengambil keputusan untuk ke Bazaar Tok Guru.

Hari ini saya cuti lagi, cuti yang terpaksa diambil. Tubuh terasa berat semacam, segala sendi terasa lenguh, segala urat terasa sakit.... agak-agaknya demam urat. Segala-galanya terasa MALAS..

Sunday, 8 July 2012

Ditangguhkan

Salam dan kemaafaan buat sahabat-sahabat sekalian, sebenarnya banyak program yang dirancangkan  terpaksa ditangguhkan terlebih dahulu. Salah satunya Program Konvoi ke Cameron Highland yang telah dirancang dan sepatutnya telah dilaksanaka pada 29 dan 30 Jun lalu. Ramai dari rakan-rakan peserta tersalah anggap dengan kenyataan yang telah dibuat bahawa program tersebut telah diluluskan oleh Yang Berhormat.... Ya sebenarnya program ini telah pun diluluskan tetapi peruntukkan belum lagi sampai. Bagaimana program harus terlaksana sekiranya wang untuk program tiada. Jadi program ini terpaksa ditangguhkan terlebih dahulu.


Satu lagi program yang sudah banyak  kali ditangguhkan ialah program memancing ke Tasik Kenyir. Sudah tidak terlayan rasa pertanyaan dari sahabat sahabat yang berminat untuk sertai sama.. akhirnya terpaksa memberi jawapan program ditangguhkan sehingga satu masa yang akan ditetapkan nanti...

Monday, 2 July 2012

Aku hampir terlupa @............

Ya Allah dah lama aku tidak membuat sebarang aktiviti disini, hampir-hampir aku terlupa bahawa aku mempunyai diari online. Kesibukan yang membatas bukan satu alasan tapi line broadband yang terlalu prlahan dan lambat membuatkan aku malas menunggu. Suma sehari dua ini lah line agak laju sedikit, Insayallah aku akan kembali mengaktifkan semula penulisan disini.